top of page

Mijn 3 tips voor een gezonde onderneming


Met meer dan 4500 volgers op verschillende, sociale kanalen besef ik maar al te goed, dat er ook mede ondernemers mee kijken, een beetje inspiratie opdoen of oprecht fan zijn van mijn werk.


Het is niet de eerste keer dat ik vragen krijg over ondernemerschap en hoewel ik zelf al 7 jaar Hello Honey up and running hou, besef ik maar al te goed dat ik nog maar juist goed en wel begonnen ben. Mijn "succes" heb ik te danken aan Corona, die mijn zaak en mijn passie op een kantelpunt plaatste. Het moest kiezen: blijf ik verder doen of stop ik ermee? Om te verduidelijken, er stond geen haar op mijn lichaam dat dacht om ermee te stoppen maar die vaste kosten zoals de boekhouder, sociale bijdrage, etc... bleven binnenkomen dus toen lanceerde ik met een bang hartje mijn eerste, grote leveringsactie: mijn Anti-Corona-Boeketten.Mind you, ik was nog steeds in bijberoep toen ik dit lanceerde en die avond nog, crashte mijn webshop systeem omdat er zoveel mensen probeerde te bestellen. Mijn eerste rit waren we al met meer dan 40 bestellingen, de tweede 60, de derde 80... tot op een punt dat mijn papa, mijn man en ikzelf heel Oost- & Vlaams-Brabant afreden. Ik zat soms meer dan 8 uur achter het stuur en dat gelde ook voor mijn familie.

Het voelde aan als viraal gaan op TikTok maar met een grote overweldiging en bijzonder veel fierheid!


Sinds 2020 is het allemaal bijzonder snel gegaan en kan ik niet geloven dat ik na 3 jaar hier, in mijn eigen bloemenwinkel mag staan. Met 3 uitverkochte cursussen, meer dan 120 huwelijken en events in 2022 en honderden bestellen per jaar. Een webshop dat 30 % van mijn inkomsten oplevert en zotte samenwerkingen met grote bedrijven zoals Delhaize, Tart à Moi en Callebaut. Er moet toch een geheime formule achter zitten?


Neen dat niet maar ik deel wel graag mijn favoriete tips met jullie!


1. Volg altijd je boekgevoel.

Klinkt zeer voor de hand liggend maar dat is het niet. Had het gelegen aan mijn omgeving, had ik nooit de Anti-Corona Boeketten gelanceerd (buiten mijn lieve mama). In mijn vorige jaren heb ik koppels en klanten geweigerd maar ook geweldige samenwerkingen afgeblazen omdat het simpel weg niet goed aanvoelde.

Het heeft er alleen maar voor gezorgd dat ik 1) mijn rust en creativiteit kon bewaren en 2) ik veel professioneler over kwam. Niet gretig, wanhopig op zoek naar klanten maar vastberaden mijn droom cliënteel uit te bouwen.


2. Meten is weten!


Het is gemakkelijk om de schuld in iemand anders zijn schoenen te schuiven maar op het einde van de rit, ben jij de eind verantwoordelijke. Of je nu met een team, flexi-jobbers of alleen werkt je bent verantwoordelijk voor alles wat binnen komt en buiten gaat. Zo maakte ik voor mezelf een "inkomstentrap", een gemakkelijke tool om je inkomsten te beheren maar ook jouw omzet naar omhoog te trekken. Voor Hello Honey ziet dat er zo uit:Een zaak heeft steeds meerdere diensten / producten en het is dus belangrijk om deze te gaan onderverdelen. Wens je op het einde van de maand een omzet van 10 000 € (geen winst!)? Dan is dat veel moeilijker te bereiken met boeketten te verkopen van 30 € dan met totale aankledingen van huwelijken.


3. Mik op kwaliteit en niet op kwantiteit


Achter die vele projecten, lanceringen, openingsuren en verkopen zit wel degelijk een persoon. Die rust, liefde en tijd verdiend. Ik besef sinds de succesvolle actie tijdens corona dat ik liever 30 prachtige boeketten verkoop van top kwaliteit dan 70 boeketten te verkopen waar ik niet 100 % achter sta.

Het is verleidelijk om geld te ontvangen maar dat is niet mijn definitie van succes. Ik wil niet alle dagen gaan shoppen in dure zaken of met een sportwagen rond te rijden door half werk af te leveren. Hello Honey moet bekend staan voor kwaliteit, zorg en mijn eigen persoonlijke stempel.


Als je dan toch een grote hoeveelheid wil verkopen, plan er dan tijd voor in en zorg dat alles zo efficiënt mogelijk verloopt. Je gezondheid en je lichaam zijn de basis van heel je ondernemersverhaal, draag er dus zorg voor!


Voila, dit zijn mijn drie tips voor een gezonde onderneming. Misschien zijn ze voor de hand liggend maar ik durf te wedden dat ze jou in de toekomst gaan helpen. Of je nu zo'n inkomst trap maakt of assertiever bent tegenover je klanten. Het zal je helpen om te groeien of in mijn vak, te bloeien.

Succes honey!
39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page